HTML

2008.02.08. 23:30 Emy01

NORVÉGIA - GEIRANGER - FJORD


Geiranger-fjord



Az óceán hosszú, keskeny sávokra szabdalja Norvégia partvonalait. Ezek a fjordoknak nevezett keskeny öblök nem csak szépek, hanem rendkívül hasznosak is, hiszen kikötőnek igen jól használhatók.
Ha Norvégia összes fjordját és félszigetét megkerülnénk, akkor mintegy 20 116 kilométert kellene bejárnunk.
A fjordokat a gleccserek vájták ki. Az óceán vize a jég visszahúzódása után beáradt a gleccserek által megformált völgyekbe, és feltöltve azokat, természetes kikötőhelyeket hozott létre.





Norvégia legtöbb fjordját meredek, sziklás, erdővel borított falak szegélyezik, sok helyen látni magasból lezúduló vízeséseket is, másutt a patakok csillogó szalagjai törnek elő a sziklahasadékokból.


A Geiranger a leglátványosabb és talán a legismertebb norvég fjord. Csaknem 16 kilométer hosszan kacskaringózik a szárazföld belsejébe a More ag Romsdal-hegység 2000 méter magas vonulatai között egészen Geiranger pici városáig.

A fjord csúcsánál található Flydalsjuvet, a híres sziklaképződmény, ahol merész turisták fényképeztetik magukat a vízre nyíló, lélzetelállító, ámde szédítő kilátás csodálása közben.                                       

 


A nagyobb fjordok,amilyen a Geiranger, sós vizűek, és nem fagynak be télen. Víztükrük rendkívül sima,s árapály mértéke elhanyagolható. A fjord mélysége 300 méter.

 


 

 

Szólj hozzá!

Címkék: norvégia geiranger


A bejegyzés trackback címe:

https://vilagjaro.blog.hu/api/trackback/id/tr45331938

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása