HTML

2007.12.16. 18:43 Emy01

BULGÁRIA - RILA


A RILAI KOLOSTOR





Rila-hegység Bulgáriában van, a kolostor pedig a hegység egyik völgyében áll, nem olyan messze Majlovica és  Muszala hegyektől.

1976-ban a kolostort nemzeti történeti emlékhellyé nyilvánították, 1983 óta a világörökség része. A Bolgár Ortodox Egyház legszentebbnek tartott kegyhelye.

A kolostor Ivan Rilszkiről kapta a nevét, akit később Rilai Szent János néven ismert meg a világ.

A hagyomány szerint Szófia környékén született 876-ban. 25 éves volt, amikor szerzeteseknek áll, de később a remeteséget választotta. A környék pásztorai figyelnek fel rá. Szentként kezdték tisztelni, azt terjesztették róla, hogy ért az ördögűzéshez és a gyógyításhoz. Barlangban lakott és erdő adta számára az egyszerű étket. Szent Jánoshoz később tanítványok csatlakoztak, akik már szállásokat építettek maguknak a hegyekben. Az egyik ilyen hajlék később kolostorrá fejlődött. János lett a pásztoruk és apátjuk, aki továbbra is sok csodás tettet hajtott végre, és az őt körülvevő tisztelet egyre nagyobb méreteket öltött. Hamarosan a bolgár uralkodók is felfigyeltek a helyre és bőséges adományokkal látták el a szerzeteseket. Szent János 946-ban hunyt el.

Az eredeti kolostor az idők folyamán sok változáson ment át, többször kirabolták, lerombolták az épületeket, de mindig sikerült újjáépíteni őket, a mai képét a 19. században nyerte el. Területe: 8800m.

Keleti és a nyugati oldalról is be lehet jutni a kolostor udvarába, ahol szabálytalan nyolcszög alakban a szerzetesek verandás, erkélyes lakrészei sorakoznak(a mintegy 300 cella).


Az udvarban áll a Hrelju-torony és a Szent Szűz Születése bazilika. A négy kápolna a lakrészek között kapott helyet. A  kolostorban múzeum és egy gazdag ikongyűjtemény is található.


Bazilika és a Hrelju-torony


Az ötkupolás bazilika 1834-37 között épült. Két oldalkápolna és egy külső, fedett galéria tartozik hozzá. Érdekes és szép a háromszoros hullámot mintázó timpanon

A nyílt oszlopcsarnok boltívei, oszlopai gyönyörűen festettek.

A templom belseje gazdagon díszített, melyet falfestmények és ikonosztáz (a szentélyt a hajótól elválasztó fal vagy állvány, amelyen meghatározott szabályok szerint helyezkednek el a szentképek) teszi még pompásabbá. Az oltárok között ikonfal húzódik. A faragványok aranyozottak és festettek.

A Hrelju- torony a 14 században készült,és jóval  később, a 19. században építették hozzá az erkélyes harangtornyot.


Szólj hozzá!

Címkék: európa bulgária rila


A bejegyzés trackback címe:

https://vilagjaro.blog.hu/api/trackback/id/tr47266047

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása