HTML

2007.12.23. 23:13 Emy01

KÍNA - GUILIN

GUILIN





Guilin Kína egyik legpompásabb helye. A táj mesébe illő. A várost és a Li folyót ,amely átszeli, a karsztcsúcsok tették  híressé.Érdekes, hogy  a karszthegyek a városban is felbukkannak a lakóházak között, de a várostól délre kanyargó „jade-öve” néven ismert Li folyó mentén van a legtöbb, a leglátványosabb belőlük. A város éghajlata párás és meleg. Télen nincs hideg, nyáron nincs kánikula. Tavasszal köd és felhő takarja a hegyeket, de még így a homályban is bámulatosan szépek. Oldalukat dús növényzet és virágok borítják egész évben. Errefelé ritkán esik a hó. Guilin ma már turistaváros, párját ritkító nyaralóhely szépségének köszönhetően. Valamikor a tartomány fővárosa volt, 1914-től azt a szerepet Nanning tölti be. A város tíz park, a hegycsúcsok és a hegyek alatt húzódó barlangok köré épült.

Guilin nevének jelentése „illatcserje – liget”, a folyópartot ma is az édes illatú osmanthusfák szegélyezik.






A város leghíresebb sziklaképződménye a 100 méter magas Elefántormány- hegy, ennek üreges alakja egy elefántra emlékeztet, amely éppen a  Li-folyóból ormányával vizet szippant. A helyi legenda szerint a császár egyszer szemlét tartott Guilinban, kíséretéhez számtalan óriás elefánt is tartozott. Az egyik állatot azonban a betegsége miatt magára hagytak és így lemaradt a többiektől. A falusiak megsajnálták az állatot és ápolni kezdték. Miután meggyógyult szorgalmasan dolgozott, segített a parasztoknak. Amint ezt megtudta a császár szörnyű haragra gerjedt és elrendelte, hogy öljék meg az állatot. Az elefánt a végsőkig küzdött, mígnem kőheggyé változott. Egyébként a hegy a város címerében is megtalálható.

 


 

Hét csillag park

A Li folyó keleti partján fekszik, 2km nagyságú. Nevét a Putuo- hegy négy és a Holdsarló- hegy három csúcsáról kapta. A csúcsok együtt a Göncölszekér csillagkép alakját adják. A Putuo- hegy belsejében található a Qixing Yan barlang .A park északi részén áll a 75 méter magas Teve-hegy. Ezt a nevet azért kapta, mert egy ülő, egypupú tevére hasonlít.

 



Jingjiang herceg palotája

Egy Ming herceg, Zhou Shouqian számára épült 1372-ben. Tizennégy egymást követő Ming herceg élt benne, majd az 1920-as években Sun Yat-sen főhadiszállása lett. A bejáratnál levő felhőfaragásos, lejtős márványlap császári rezidenciára utal, a sárkányok hiánya azonban jelzi, hogy a palota hercegé és nem császáré volt.



A palota területén található a 216 méter magas Duxiu Feng, a Magányoa Szépség Szirt, mely északi oldalról védelmezi a palotát. Lépcsők vezetnek fel a csúcsra,ahonnan gyönyörű a kilátás.



Fubo Shan

A Fubo Shan jelentése: Leigázott Habok hegye . A Li folyóból kiemelkedő magas szikla, amely állítólag nevének megfelelően lecsendesíti a rohanó vizet. A csúcson levő romos kis templomban egy nagy bronzharang és sok száz Buddha- szobor is  látható.

 

 

Ludi Yan
 

A Ludi Yan ,a Nádsíp- barlang az 1940-es években a guilini lakosság óvóhelyéül szolgált. A Guangming-hegység belsejében kanyarog mintegy 500 méter hosszan. Hatalmas mennyezeti érő cseppkövek láthatók itt, amelyeket neonfénnyel világítanak meg, így aztán egész különleges színhatás fogadja a látogatókat. Nevét a bejárat előtti nádfű bokorról kapta.


 


 

1 komment

Címkék: ázsia kína guilin


A bejegyzés trackback címe:

https://vilagjaro.blog.hu/api/trackback/id/tr74273727

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Kurucles 2009.02.08. 17:58:48

Szépek a képek, jó az összeállítás. Viszont az aranyozott szobrok nem a Fubo Shan (Leigázott Habok) hegy alatti barlangban találhatók....
süti beállítások módosítása