HTML

2008.02.05. 23:03 Emy01

SZENT VÉR - TEMPLOM


Szent Vér-templom




1881-ben Nikolaj Ivanovics Riszaka, a bányászati főiskola hallgatója egy bombát hajított a hazafelé tartó cári fogatra. A szerkezet felrobbant, de a cárnak nem lett semmi baja. Pár perc elteltével a rakparton újabb járókelő tűnt fel, aki odasietett a merénylet színhelyére, mint ahogy a kíváncsiskodók, bámészkodók szokták ezt tenni. Amikor 2-3 lépésre volt II. Sándortól egy hirtelen mozdulattal valami gömbölyű tárgyat dobott a cár lába elé. Grinyevickij nem tévedett. A bomba súlyosan megsebesítette az uralkodót, aki a merénylet után pár óra elteltével elhunyt.

Ahol a bomba felrobbant áll most a Szent Vér-templom, amelyet III. Sándor építtetett apja emlékére.


A Gribodejon-csatorna közelében álló templom Szentpétervár egyik legszebb épülete. A templom szinte tobzódik a színekben, és az arannyal is igen bőkezűen bántak.


Szólj hozzá!

Címkék: oroszország szentpétervár


A bejegyzés trackback címe:

https://vilagjaro.blog.hu/api/trackback/id/tr44327112

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása