HTML

2008.01.30. 16:08 Emy01

JEMEN-SANAA

Sanaa óvárosa



Jemen hegyekkel borított vidékén,2200 méteres magasságban fekszik Szanaa, az ország fővárosa. A kelet-nyugati irányú völgyet, amelyben elterül, keresztülszeli a Wadi Saylah folyó. A legenda szerint Noé egyik fia, Sém alapította a várost, de a jemeniek mégis arra a legbüszkébbek, hogy fővárosuk a Föld egyik legrégebbi, folyamatosan lakott települése. A történészek úgy vélik, hogy legalább 2500 éves. A Szanaa jelentése: megerősített város. A nevet bizonyára nem véletlenül kapta, ám mégsem tudott ellenállni a perzsák inváziójának. A jemeniek életében a 628-as év fordulópontot jelentett, ekkor ugyanis felvették az iszlám vallást, és hogy mecseteket építhessenek leromboltak minden eddigi vallási jellegű épületet. Egyes krónikák szerint Mohamed próféta maga jelölte ki a főtemplom helyét. A mind erőteljesebben fejlődő Szanaa a muzulmán világ legjelentősebb vallási és politikai központjává vált. Ez idő alatt 106 mecsettel, 12 fürdővel és 6500 épülettel lett gazdagabb a város. Kétszeri török megszállás után visszakerült a hatalom az Imám kezébe, és 1969-ig, a köztársaság kikiáltásáig ő volt az ország irányítója.
Különleges látvány nyújt a város. Ehhez hasonló stílus egyedülálló a világon. Az házak alsóbb szintjeit barna bazaltból, míg a felette levőket barna agyagtéglákból építették, díszítőelemei fehéren ragyognak. A díszek szigorúan a Korán előírásait követik. Igaz ez az arab mondás: „Érdemes megtenni a Sanaába vezető hosszú és nehéz utat."

Az óvárosba a Jemen-kapun(Bab al Jemen) lehet bejutni, és azonnal az arab világ forgatagába lépünk.

 Sópiac , ahol a neve ellenére mindent lehet kapni. Egyébként ez a 40 piac egyike.
A férfiak kedvence a qat levelek rágcsálása.Úton-útfélen látni feldagadt képű férfiakat, úgy néznek ki, mint akik heves fogfájásban szenvednek. De közel sem erről van szó. Ők a qat leveleket- kinézetre a sóskához hasonló növényt- rágcsálnak. Aztán a szájukban tartják, kiszívogatják a nedvét, és ezt addig ismételgetik, amíg egy jókora gombóc nem keletkezik a szájukban. A qat   valójában egy gyenge kábítószer.

 

 Nemzeti Múzeum

Sába királynő országának történetét mutatja be. A kiállított tárgyak és régészeti leletek valaha a jemeni uralkodók birtokában voltak.



Szólj hozzá!

Címkék: jemen sanaa


A bejegyzés trackback címe:

https://vilagjaro.blog.hu/api/trackback/id/tr27318025

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása