HTML

2008.01.28. 16:42 Emy01

SZAMARKAND- ÜZBEGISZTÁN


SZAMARKAND






Az Amu – darja mentén lévő terület a VII. századtól arab, majd a XIII-XV. században mongol fennhatóság alatt állt. Az Arany Horda a 14. században Timur Lenk vezetésével itt rendezte be központját.
Szamarkand virágzása a 15. században érte el csúcspontját, amikor Timur Lenk királyságának fővárosa lett. Néhány év alatt a város  Közép- Ázsia gazdasági és kereskedelmi csomópontja lett.
Ezt a pozícióját a 16. század végéig meg tudta őrizni, ekkor azonban meghódították az üzbégek, akik Buharát tették meg birodalmuk fővárosává.A lassú hanyatlásra egy földrengéssorozat tette fel a pontot, amely szellemvárossá változtatta a gyönyörű Szamarkandot.


Timur Lenk idejében Szamarkand központja a Registan, azaz a főtér volt a 3 iszlám iskolával: Ulugh bég Madrasahja mellett a XVII.században jelent meg a Sher Dor Madrasah, majd később a Tilla Kari.
Az iskolák a felsorolás sorrendjében:

 A Regisztántól északkeletre található a város egyik legszebb emlékműve a Bibi-Khanom mecset, amely Timur Lenk kínai feleségéről kapta a nevét. A nagy uralkodó azonban meghalt, mielőtt elkészült volna a birodalom gyöngyszemének szánt épület. 35 méter magas főbejáratát két minaret fogta közre. Az iszlám világ minden pontjáról érkeztek építőmesterek, szobrászok, festők, hogy a „csoda” elkészítésében tevékeny részt vállalhassanak. A 130x102 métert felölelő területen egy nagy és egy kismecsetet építettek. A hívők százait befogadó udvar oszlopcsarnoka faragott márványból készült, míg a mecset falait geometrikus mintázatú mozaikokkal díszítették, amelynek csempéin Allah neve állt. Sajnos a földrengés ezt az épületet sem kímélte meg. Mára már felújították.

Bibi Khanom- mecset:


Szamarkand másik leglátogatottabb műemléke a Shahi Zinda, „az élő király sírja”. A szentély Qusam ibn Abbas földi maradványait őrzi. Ő volt az, aki Mohamed próféta unokafivéreként Szamarkandba hozta a muzulmán vallást. Az épülethez vezető út mentén ősrégi sírok sorakoznak.

Timur Lenk és leszármazottai a Gur-e Amir mauzóleumban vannak eltemetve. A "Hercegek síremléke"-ként emlegetett műemlék a város nyugati csücskében található. Timur Lenk unokája építette 1404-ben. Az egyszű vonalú épület falait ragyogó mozaikok díszítik és türkiz színű, bordázott kupola fedi. 1941-ben Mihail Geraszimov, orosz antrológus felnyitotta a kriptákat, és megállapította, hogy Timur Lenk az átlagosnál magasabb férfi volt, és számos sérülés nyomát fedezett fel a maradványain, amelyeket nyilván a csaták során szerzett. Egyesek szerint Geraszimov egy feliratot talált a kripta belsejében, amely új despota érkezésével fenyegette meg a sírgyalázót. Másnap Hitler seregei megtámadták a Szovjetuniót.






Szólj hozzá!

Címkék: ázsia üzbegisztán szamarkand


A bejegyzés trackback címe:

https://vilagjaro.blog.hu/api/trackback/id/tr5314978

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása