HTML

2007.11.23. 20:18 Emy01

THAIFÖLD - BANGKOK


A GRAND PALACE ÉS A SMARAGD BUDDHA TEMPLOMA

A Grand Palace és a Smaragd Buddha temploma  a világ egyik legjelentősebb  és legszebb szent helye.Nincs több ehhez hasonló a világon. Bangkokban a Chao Phraya folyó szomszédságában várja a látogatókat.


 Grand Palace


A Grand Palace, a Királyi Palota a neve ellenére több épületet foglal magába.A több hektárnyi területet csaknem két kilométer hosszú, fehér csipkézett fal veszi körül. A Smaragd Buddha - templom a komplexum bal oldali szegletében áll,egy görögkereszt alakú fallal körbe véve, hatalmas épületek, tornyok, óriási szobrok árnyékában.

1.Smaragd Buddha temploma
2.Sri Ratana Chedi
3.Phra Mondop
4.Phra Thep Bidom/Phanteon

5.Grand Palace, Királyi Palota

A palota építését 1782-ben a Chakri- dinasztia kezdte el, aztán az őket követő uralkodók saját elképzeléseiknek megfelelően építették tovább. V.Rama a Viktória korabeli stílust választotta,hagyományos, görbülő thai tetővel.


A Smaragd Buddha temploma előtt két nagy, zöld,fehér, piros, hatalmas szobor áll. Ők a Jaskák, a Buddha által megtérített démonok, a templom őrzői.


A téglalap alakú szentély 70 méter hosszú,30 méter széles. I. Rama parancsára építették, hogy otthont adjon a Smaragd Buddhának. A szobrot először 1436-ban említi írásos emlék. Úgy vélik,hogy Chiang Raiban élő kézművesek készítették.
A Smaragd Buddha  kb. 60 centiméternyi. Egy 11 méter magas, aranyozott oltáron foglal  helyet, melyet  kilenc rétegű  szertartási ernyő koronáz.Csodatevő, misztikus erőt tulajdonítanak ennek a kis szobornak. Olyan nagy tiszteletnek örvend, hogy maga a király öltözteti át minden évszak kezdetekor ünnepélyes keretek között.

Forró évszakban gyémántokkal kirakott aranyruhát visel.

                                                                  
Az esős évszakban aranyozott köntöst.
A hideg évszak idején pedig lakkozott, tömör aranyköpenyt ad rá a király.
A szentély bejáratánál mindenkinek le kell vetnie a cipőjét.

A templom és valamennyi épület, szobor dúsan aranyozott,a tetőcserepek fényesek, színesek,  az oszlopok mozaikokkal kirakottak.
A szentélytől nem messze áll a Sri Ratana Chedi. IV. Rama uralkodása alatt épült, hogy otthont adjon Buddha egyik szent erelyéjének,mellcsontja egy darabjának.Nem lehet ide bemenni a látogatóknak.

A Pha Mondop nem messze áll a Buddha ereklyét őrző cheditől.Ez a buddista írások könyvtára. Ebbe idegenek nem léphetnek be.

A könytár mellett pedig a Royal Pantheon épülete:
És még néhány szépség a Smaragd Buddha-szentély környékéről:


Szólj hozzá!

Címkék: ázsia thaiföld bangkok


A bejegyzés trackback címe:

https://vilagjaro.blog.hu/api/trackback/id/tr54239742

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.