HTML

2008.02.13. 15:15 Emy01

KAPPADÓKIA - GÖREME


...OLYAN,AKÁR EGY HOLDBÉLI TÁJ



 keresztülutazva csodálatos látványban részesülhetünk. A Törökország középső részén, Nevsehir, Avanos és Ürgüp városai körül elterülő vidéket, sziklatornyai, természetes útvesztői, hasadékai, sziklavárai mesés tájjá varázsolják.


A tájkép azonban a freskókkal díszített templomairól is híres Göreme–völgyben a leglenyűgözőbb. Számítások szerint csak a völgyben 365 található. Itt az erózió koptatta sziklák- mint bizarr kúpokat, ormokat formázó Tündérek kéményei is- szabadtéri múzeumot alkotnak, amely a kőbe vésett kolostortemplomok és kápolnák hihetetlen együtteseivel a Törökország ezen szegletébe látogató számára felejthetetlen élményt jelenthetnek.

Az évszázadok alatt az üldözéstől és a fosztogatástól menekülni igyekvő helyi lakosok egész föld alatti városokat vájtak itt a sziklákba, szellőzőnyílásokkal, hálóhelyekkel, ebédlőkkel, terménytárolókkal és közösségi konyhákkal.
Kappadókia föld alatti városainak építői a talaj természetes gyűrődéseit fordították hasznukra, amelyek a ma már alvó vulkánok egymillió évvel ezelőtti aktivitásának eredményei. Az eredetileg a keresztény remeték mentsváraként szolgáló terület egész társadalmaknak otthont adott, történetét a Kr.e. 4. évezredig vezethetjük vissza.

 


Szólj hozzá!

Címkék: törökország kappadókia göreme


A bejegyzés trackback címe:

https://vilagjaro.blog.hu/api/trackback/id/tr87337683

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása