HTML

2008.02.10. 00:41 Emy01

DURDLE DOR - ANGLIA


"A természet eme csodás alkotása..."





John O’Keefe drámaíró Durdle Dor-i látogatásáról 1792-ben a következőket írta: „Csak álltam, és döbbenten, egyszersmind derűsen elmélkedtem a természet eme csodás alkotása láttán.” Durdle Dor valóban a természet csodája, s egyben az egyik legtöbbet fényképezett része a dorseti „Jura-partnak”. Ez a hatalmas mészkőív a Durdle Dor-öböl keleti végénél magasodik a víz fölé.

A délnyugat felől jövő hullámok mállasztó munkája hatására a puhább kőzetek erodálódtak, s az ellenállóbb portlandi kő megmaradt.
Ezen sziklák anyaga 135-195 millió évvel ezelőtt ülepedett le a jura időszakban, amikor Dél-Angliát trópusi tenger borította. A Durdle Dor vagy Durdle Door elnevezés mintegy ezeréves. A Durdle annyit jelent, „átszúrni” vagy „lyukasnak lenni”, a Dor pedig az angol door szóból eredeztethető, és az ajtószerű formára utal.

Szólj hozzá!

Címkék: anglia durdle dor


A bejegyzés trackback címe:

https://vilagjaro.blog.hu/api/trackback/id/tr95333067

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása