HTML

2008.02.09. 15:09 Emy01

BADLANDS - DÉL-DAKOTA


Rossz földek



A dél-dakotai Badlands a szél és víz szobrászmunkájának természetes mesterműve. Ezen a rendkívüli módon lepusztult tájon nagy számban találhatók a fennsík puha üledékéből és vulkáni hamujából kivájt dombok, ormok. csúcsok. A korai telepesek adták találó nevét ( rossz földek),mivel ezeken a viharvert dombokon szinte lehetetlen lenne bármit is termeszteni.


A Badlands üledékeinek lerakódása 75 millió évvel ezelőtt kezdődött, amikor a vándorló kontinensek mozgása következtében a területtől nyugati irányba kiemelkedett a Black Hill- hegység. Ez követően több ezer méternyi homok, iszap, és agyag rakódott le a síkságokon, több vulkáni hamuréteg társaságában. A Badlands számít egyébként a 35 millió évvel korábbrl származó emlősmaradványok egyik legjelentősebb lelőhelyének a világon.

 

  


1 komment

Címkék: usa badlands


A bejegyzés trackback címe:

https://vilagjaro.blog.hu/api/trackback/id/tr95332443

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

heléna 2008.03.22. 18:13:42

Tényleg ebből a városból már mindenki elmenekült a szellemek miatt???
süti beállítások módosítása