HTML

2007.11.19. 21:35 Emy01

MALI- DJENNE

AGYAGVÁROS AFRIKÁBAN




Mali nyugat- afrikai állam, a térség második
legnagyobb országa.1960-ig Franciaország gyarmata volt, akkor Francia –Szudánnak hívták. A mai nevét az egykori Mali Birodalomról kapta.

 



Djenne az ország és Nyugat- Afrika egyik legrégebbi városa.

1988 óta az óváros a világörökség része. A Niger egyik mellékfolyójának, a Baninak partján található. A IX. században alapították, a trans-szaharai kereskedő - útvonalak fontos állomása volt. Sajátos stílusú épületei- mivel kő nincs a közelben - a napon szárított agyagtéglából készültek.

Djenne híressége az agyagból épített nagymecset, melynek hossza 150 méter, magassága 18 méter.

A falaiból fagerendák nyúlnak ki.

Ezek azonban nem díszítő elemek, hanem nagyon is hasznos feladatot látnak el: állványzat szerepét töltik be. Bár az agyag nagyon jó építőanyag, az esőt és a nedvességet nem igazán szereti, ezért állandóan javításra szorulnak az épületek. Ezeken a kiálló gerendákon másznak fel mesteremberek, és végzik el a szükséges igazításokat.


A város utcái középkori hangulatot idéznek. Még mindig az út közepén folyik a szennyvíz.                                                                                                    

A mecset előtti főtéren hétfőnként zajos és színes piaci kavalkáddal találkozik az arra járó. A nők kedvesek,mosolygósak,tarka ruhákban járnak. Sokan hátukon egy batyuban viszik a kisbabájukat.


 



                           

 

Szólj hozzá! · 1 trackback

Címkék: afrika mali djenne


A bejegyzés trackback címe:

https://vilagjaro.blog.hu/api/trackback/id/tr77234904

Trackbackek, pingbackek:

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása